A többváltozós Denton-probléma megoldása többcélfüggvényű optimalizálási megközelítéssel

Időpont: 
2019. 11. 14. 14:15
Hely: 
BME H. épület 405/a terem
Előadó: 
Lovics Gábor

         

                                 MEGHÍVÓ

           Szeretettel meghívjuk Lovics Gábor előadására

               az Optimalizálási Szeminárium keretében

          2019. november 14-én csütörtökön 14:15 - 15:45

                Helyszín: BME H. épület 405/a terem

 

 

 

Előadó:  Lovics Gábor KSH

 

A többváltozós Denton-probléma megoldása többcélfüggvényű optimalizálási megközelítéssel

Absztrakt:

A hivatalos statisztikának a huszonegyedik század elején sok kihívással kell szembenéznie. A társadalom, a gazdaság és az állam is egyre több adatot igényel, egyre gyorsabban és egyre nagyobb pontossággal, miközben elvárás az is, hogy az adatszolgáltatóknak a lehető legkisebb adminisztratív terheket okozzuk.

Az időbeli szétosztás olyan módszerek összessége, melyek igyekeznek ezen sokszor ellentmondásos célokat egyszerre kielégíteni. Az eljárások lényege, hogy időben ritka adatokból gyakoribb adatokat állítsunk elő. Mindez alkalmazható arra, hogy ritka megfigyelésekből gyakrabban közöljünk eredményeket. Másrészt használható arra is, hogy utólag pontosítsuk korábbi eredményeinket, egy alaposabb de ritkább megfigyelés alapján.

Előadásom során bemutatom a Denton-módszer variánsait, amelyek konvex kvadratikus programozási feladattal oldják meg az időbeli szétosztás problémáját. A módszer alkalmazható abban az esetben is, ha nem egy, hanem több egymással kapcsolatban lévő idősor időbeli szétosztását végezzük el. Ez a feladat többcélfüggvényű optimalizálás megközelítésével is megoldható, amivel javítható is a klasszikus megközelítés.