A Hamming-pakolás feladat, mint benchmark problémaosztály egy kvantumszámítógép-típusra

Időpont: 
2024. 04. 18. 10:15
Hely: 
H épület 306-os terem (3. emelet)
Előadó: 
Dr Konyorczyk Mátyás és Naszvadi Péter

MEGHÍVÓ
Szeretettel meghívjuk Dr. Konyorczyk Mátyás és Naszvadi Péter előadására
az Adatelemzés és Optimalizálás Szeminárium keretében
2024. április 23-án kedden 12:15 órai kezdettel
Az előadás élőben lesz megtartva a H306 teremben.

 

Előadó: Dr Konyorczyk Mátyás és Naszvadi Péter, Hun-Ren Wigner Kutatóközpont

Az előadás címe: A Hamming-pakolás feladat, mint benchmark problémaosztály egy kvantumszámítógép-típusra

Absztrakt: A zajos közepes méretű kvantumeszközök korszakának ("Noisy Intermediate-Scale Quantum era") beköszöntével a kvadratikus korlátozó feltétel nélküli bináris optimalizálás (QUBO) problémaosztály vizsgálatának egy további motivációja alakult ki: az ilyen feladatok ekvivalensek az Ising modellel, amelyet a kvantum annealer típusú eszközök közvetlenül megoldanak. Mivel az elérhető eszközök legfeljebb néhány száz döntési változóig képesek használható eredményeket szolgáltatni, jelenleg olyan problémákban lehetnek hasznosak, amelyek ebben a mérettartományban is tartalmaznak nehéz részfeladatokat.
Előadásunkban ismertetjük az önmagában is fontos és érdekes klasszikus maximális Hamming-pakolási problémát, amely ezek közé tartozik. A problémákkal kapcsolatban kidolgoztunk két új korlátozó feltétel osztályt és helyességüket igazoltuk, amely azok klasszikus megoldását hatékonyabbá teszi. Ennek segítségével reprodukáltunk az irodalomból ismert rekordokat.
Ehhez maximális pakolást szolgáltató vegyes egészértékű LP (MILP) modelleket generáltunk. A problémát, illetve azok szimmetria megfontolásokkal kapott részfeladatait QUBO formában is megfogalmaztuk, és kvantum annealerrel is megoldottuk. Előzetes eredményeink megerősítik, hogy a kvantum annealer alkalmazása hasznos ebben a feladatban.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Kovács Edith, Burai Pál