Rigó Petra Renáta (BME) előadása az Optimalizálási Szemináriumon

                      

 

                          MEGHÍVÓ

                  Szeretettel meghívjuk

         Rigó Petra Renáta (BME) előadásaira

        2018. április 12., csütörtökön 14:15 - 15:45

        2018. április 19., csütörtökön 14:15 - 15:45

 

 

Helyszín: BME H. épület 306-os terem

Prediktor-korrektor belsőpontos algoritmusok elégséges lineáris komplementaritási feladatokra

 

Ebben a két előadásban folytatjuk a BME Optimalizálási Kutatócsoport tavaszi, lineáris komplementaritási feladatokról szóló előadássorozatát.

Az előadások célja prediktor-korrektor belsőpontos algoritmusoknak a bemutatása lineáris komplementaritási feladatok megoldására.

A belsőpontos algoritmusok esetében fontos szerepet játszik a keresési irányoknak a meghatározása. Darvay 2003-ban bevezette lineáris programozási feladatokra a centrális utat meghatározó rendszer algebrailag ekvivalens átalakítás módszerét, amely új keresési irányokat, és ezekhez tartozó új belsőpontos algoritmusokat eredményezett. Ezt a technikát elégséges lineáris komplementaritási feladatokra is sokan általánosítottak (pl. Kheirfam 2013-ban).   

A prediktor-korrektor algoritmusok hatékonyaknak bizonyulnak, ezért ezeknek az algoritmusoknak a tanulmányozásával és elemzésével foglalkozunk elsősorban. Ezek a módszerek egy adott iterációban egy prediktor és egy vagy több korrektor lépést tesznek meg.

Az előadás első felében egy egységes keretet adunk meg prediktor-korrektor belsőpontos algoritmusok esetében a keresési irányok, Newton-rendszer és skálázott rendszer megoldhatóságára vonatkozóan elégséges lineáris komplementaritási feladatok esetében. Továbbá, az előadás második felében Kheirfam 2013-ban bevezetett prediktor-korrektor belsőpontos algoritmusát mutatjuk be részletesebben, amely a Darvay által bevezetett technikát használja a keresési irányok megválasztására.   

 

Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk!